Kapcsolat

Közel negyed évszázados múltjával a Weinberg neve Magyarországon egyet jelent a magas fokú szakmai színvonallal és felkészültséggel. Egyensúlyt teremtünk régi és új, hagyomány és innováció között.
A folyamatos és stabil fejlődés mellett harmóniában élünk környezetünkkel. Ezt a harmóniát osztjuk meg ügyfeleinkkel és munkavállalóinkkal is.

icon_widget_image H-P: 8:00 - 16:00; Sz-V: Zárva icon_widget_image 3950 Sárospatak, Malomkőgyár u. 7 icon_widget_image +36 47 511 040 fax: +36 47 313 807 icon_widget_image info@weinberg.hu

Alternatív energiaforrásokat is felhasználva működteti gyártóüzemét a Weinberg ’93 Kft.

Két ütemben telepít a vállalat napelemeket sárospataki telephelyén.

Jó úton halad az energiafüggetlenedés felé a generálkivitelezéssel és az acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg ’93 Kft. A sárospataki székhelyű vállalat hosszú távra tervez, tudatosan épít ki alternatív energiaforrásokat saját telephelyén.

A Weinberg számára fontos, hogy alternatív forrásból is biztosítson energiát. Három fő szempont határozza meg a cég energiatudatosságát: fenntarthatóság, energiaár növekedés és környezettudatosság.

Ezeket szem előtt tartva telepítenek két ütemben napelemeket sárospataki telephelyük gyártócsarnokaira.  

Három csarnok tetején épül ki a napelem rendszer

A legújabb fejlesztés részeként augusztusban helyeztek üzembe a C és D csarnok tetején – megközelítőleg 5.485 négyzetméteren napelemeket. A napelemek teljesítménye 490 kWp, amelyek éves szinten 563.500 kW fajlagos energiát termelnek. (A kWp, vagyis a kilowattpeak egy kifejezetten napelemek esetében alkalmazott mértékegység- a szerk.)

A második ütem keretében az E csarnok tetejére kerülnek majd napelemek, ezek üzembe helyezése 2023 márciusában várható. A körülbelül 2.710 négyzetméternyi területen elhelyezendő napelemek 220,5 kWp teljesítményre lesznek képesek. A napelem rendszer éves fajlagos energia termelése eléri a 253.000 kW-ot.

A két ütemben megvalósuló napelem rendszer 1 millió euró értékű beruházást jelent a Weinberg számára, ez az összeg a számítások szerint három év alatt térül meg.

A termelés és a fogyasztás összehangolása fontos feladat

A sárospataki gyártóüzem éves energiaszükséglete nagyságrendileg 1.700.000 kW. A két rendszer összesen 816.500 kW villamosenergia termelésre lesz képes. (A 816.500 kW villamosenergia nagyságrendileg 323 család éves fogyasztását fedheti le.)

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Weinberg képessé válik megtermelni szükségletük 40-45%-át, mert a termelés és felhasználás nem egy időben történik.

A termelés és a fogyasztás összehangolása jelenti a következő időben a legfontosabb feladatot a megtakarítás mellett. Azt a mennyiséget, amit nem használnak el, betáplálják a villamos hálózatba.

A napelem rendszer amellett, hogy az energiafüggetlenedés felé tereli a sárospataki telephely működését, a Weinberg elektromos autópark növekedését is támogatja az olcsóbb üzemeltetés miatt.

A Weinberg nem csak a napelemek révén valósít meg környezetbarát megoldást a vállalaton és a gyártáson belül, folyamatosan keresik az alternatív energiahasznosítási lehetőségeket. Például a szélenergia hasznosításának termeléshez igazított felhasználásához már 2017 óta gyűjtenek adatokat.

Galéria

Forrás: magyarepítők

Kommenteljen